Меню

Міжнародна діяльність

Академічна мобільність студентів

Міжнародна мобільність очима студента

Взимку 2022-2023 мені випала дивовижна нагода – мене запросили на семестр з обміну в університет Hochschule RheinMain, що знаходиться в місті Вісбаден, столиці землі Гессен на південному заході Німеччини.

Чудові організатори Tanja Bauer та Isabelle Meissner провели мене через усі етапи реєстрації, і завдяки підтримці куратора Салун Марини Миколаївні, влітку я вже готувалася до навчання з обміну.

Сам Hochschule RheinMain є вищим навчальним закладом, що поєднало в собі кілька факультетів різних напрямків, розкиданих по різних містах. З університетом працює велика кількість партнерів, що впливало на дисципліни.

Наприклад, на програмі “Marketing 2: Internationalization Strategies in Marketing”, ми розробляли стратегію для бренду Share, що є досить популярним у Німеччині. Як студент із обміну, я мала можливість скласти свою програму самостійно з дисциплін з різних курсів. Це дозволило мені як зустріти багато дивовижних людей, так і адаптувати навчання під програму в Харківському національному економічному університеті.

Серед моїх курсів були і спрямовані на підприємництво, як Business Plan for Digital Startup, Fundamentals of Business та International Taxation, так і предмети, які я брала в надії використовувати знання звідти для подальшого економічного відновлення України, як International Economic Relations III – Problems in Economic
Development, American Business Law та International Taxation.

Бачити німецьку вищу освіту зсередини справді було цікаво. Багато в чому, воно було дуже схоже на навчання у ХНЕУ: той же електронний сайт з доступом до курсів, реєстрацій та викладачів, електронний розклад, студентські групи та спільноти. Лекції проходили в таких же великих аудиторіях. Все навчання проходило англійською, хоча і була можливість обирати курси німецькою.

Загальний досвід навчання у Німеччині був позитивним. У нас була чудова душевна група студентів, що постійно допомагали один одному з німецькою адміністрацією, ми разом досліджували міста навколо та проводили час у бібліотеці, навчаючись та працюючи над проектами.

Міжнародна мобільність очима студента

У лютому 2023 студентки спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» за програмою мобільності поїхали до латвійського університету ISMA. І сьогодні діачата поділяться своїми враженнями.

В ISMA ми вивчаємо стратегічний менеджмент, логістику, менеджмент інформаційних технологій, діджитал маркетинг, менеджмент підприємства, ризик менеджмент та інноваційний менеджмент.

Частина дисциплін викладається в онлайн-режимі, частина очно в університеті, що дуже зручно. Аудиторії невеликі але цілком комфортні, так само є бібліотека в якій завжди можна прийти і позайматися і скористатися комп’ютерами.

Навчання відбувається англійською мовою, але програма не така напружена, тому ми з усім справляємося і не перевантажуємося.

На відміну від університету, саме Рига для нас була великим здивуванням. Це, швидше за все, через місцевий клімат. Погода в Латвії не така страшна як про неї говорять, хоча більшість часу тут і справді досить вітряно і весна в принципі холодніша, ніж в Україні. Не дивлячись на це, ми застали досить велику кількість сонячних днів у лютому.

Великим здивуванням для нас стала практично повна відсутність малого бізнесу, все необхідне, звичайно, можна купити в мережевих магазинах, проте йдучи вулицею можна часто спостерігати порожні приміщення і повну відсутність якихось невеликих спеціалізованих магазинчиків.

Ми дуже раді, що нас відправили за програмою Еразмус+ до Латвії. Ми розвиваємо навички спілкування англійською мовою, знайомимося з новими людьми, отримуємо багато корисної інформації та маємо можливість завдяки стипендії спробувати пожити в іншій країні

Міжнародна мобільність Polytechnic Institute of Beja

У вересні 2023 року відбулась зустріч наших студентів, які перебувають на мобільності в Polytechnic Institute of Beja, з викладачами, які у 2019 році ініціювали написання грантової заявки та здобули можливість участі наших студентів у програмі обміну.

На цій зустрічі наші дівчата розповідали про своє навчання, побут, студентське життя, а також про неймовірні враження від Португалії та нових друзів, яких вони здобули під час мобільності. Ця зустріч стала чудовою можливістю для обміну досвідом та враженнями між нашими студентами та викладачами, які діляться своєю експертизою та підтримкою.

Навчання за кордоном – це завжди неймовірний досвід, який розширює горизонти, розвиває особистість і робить нас більш відкритими до нових культур та ідей. Ми пишаємося нашими студентами, які вирішили відважно обирати цей шлях.

Академічна мобільність викладачів

17-21 квітня 2023 Міжнародне співробітництво

17-21 квітня 2023 р. представники ХНЕУ ім. С. Кузнеця: завідувачка кафедри підприємництва і торгівлі д.е.н., проф. Марина Салун, доцентка кафедри к.е.н., доц. Катерина Заславська беруть участь у тижні Erasmus+ Week у Політехнічному інституті м. Бежа (Португалія).

19 квітня відбувся візит проф. Марини Салун до Technology and Management School з метою обміну найкращими практиками викладання в галузі підприємництва та організації навчального процесу.

Доцент Катерина Заславська в рамках програми запропонує студентам курс лекцій «Management of business in the VUCA world»

Розширюємо співпрацю ХНЕУ ім. С. Кузнеця з європейськими партнерами!

Участь викладачів кафедри підприємництва і торгівлі у програмі академічної мобільності до Polytechnic Institute of Beja

Polytechnic Institute of Beja

Професор Салун М. та доцент Заславська К. представляли Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця на тижні активностей, організованому Polytechnic Institute of Beja в рамках програми Erasmus+. Цей захід став чудовою можливістю для обміну досвідом та вивчення нових аспектів освіти та культури.

Під час свого перебування в Португалії, наші викладачі взяли участь у різних заходах та тренінгах:

  • представили ХНЕУ ім. С. Кузнеця на презентації під час Erasmus+ тижня у Polytechnic Institute of Beja;
  • приєднались до семінару “An Introduction to Portuguese Language and Culture”, де вивчали португальську мову та культуру;
  • отримали цінні навички від Brand and Communication Office, ознайомившись з роботою офісу у соціальних мережах та стратегічним планом комунікаційних активностей;
  • наші викладачі прийняли участь у вирішенні кейсів за проєктом “PPin Project”, та отримали корисні навички в галузі маркетингу та профорієнтаційної активності Brand and Communication Office;
  • взяли участь у роботі магазину мерча IP Beja Cub.

Професор Заславська К. читала лекцію студентам на тему “Business Management Challenges in Time of Turbulent Changes”.

Це безсумнівно великий внесок у покращення якості навчання та підвищення культурного обміну між нашим університетом і Polytechnic Institute of Beja. Ми вдячні нашим викладачам за їхню активну участь у цій програмі та за розширення нашої міжнародної співпраці. Новий досвід та знання, які вони отримали, обов’язково збагатять нашу університетську спільноту!